Incintă fortificată interioară şi încăperi pentru provizii (fragmente) (Ansamblul "Cetate" (Burgviertel))


Categorie: Incinte/incinte fortificate
Perioada: sec. XIII - XV
Importanta: A
Cod LMI: AB-II-m-A-00196.03
Adresa:
Localitate: sat CÂLNIC; comuna CÂLNIC
Judet: Alba
Regiune: Transilvania

Imagini

Incintă fortificată interioară şi încăperi pentru provizii (fragmente) Incintă fortificată interioară şi încăperi pentru provizii (fragmente) Incintă fortificată interioară şi încăperi pentru provizii (fragmente) Incintă fortificată interioară şi încăperi pentru provizii (fragmente) Incintă fortificată interioară şi încăperi pentru provizii (fragmente) Incintă fortificată interioară şi încăperi pentru provizii (fragmente) Incintă fortificată interioară şi încăperi pentru provizii (fragmente) Incintă fortificată interioară şi încăperi pentru provizii (fragmente) Incintă fortificată interioară şi încăperi pentru provizii (fragmente) Incintă fortificată interioară şi încăperi pentru provizii (fragmente)

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 18-Aug-2009

   Cetatea Calnic are o incinta fortificata interioara de 7 m inaltime, ce descrie un oval alungit pe dirctia NE-SV, cu diametru maxim de cca 50 m. In partea de nord sunt trei contraforturi masive din beton armat, instalate la lucrarile de restaurare. La interior zidaria prezinta siruri de orificii ce indica traseul vechiului drum de straja si vechile locasuri de fixare ale grinzilor camarilor de pe intreg perimetrul incintei interioare. In prima etapa s-a ridicat turnul portii si turnul de aparare, iar in a doua etapa incinta a fost inaltata cu cca 3,5 m.
   Turnul de aparare din SE are o inaltime de cca 15 m, plan rectangular si forma prismatica. Accesul se face printr-o usa deschisa la etajul intai. La cele doua niveluri superioare turnul pastraza metereze inalte si inguste, iar acoperisul este piramidal. Dupa pierderea rolului militar al cetatii, in acest loc bine aerat si rece, isi pastrau oamenii slanina, de aceea este cunoscut si sub numele de turnul slaninii.
   Cu cei 24 m inaltime, turnul portii reprezinta una din dominantele verticale ale ansamblului. Intrarea in curtea interioara se face pe la parterul acestui turn, acoperit cu o bolta semicilindrica. Accesul in interiorul turnului se face printr-o scara de piatra, sprijinita pe un arc amplu de zidarie care conduce la etajul intai. De aici se urca pana la galeria de aparare de la ultimul etaj, protejata de un acoperis in patru ape, unde se afla patru clopote.
   Barbacana sau coridorul portii, este o constructie de plan rectangular alungit, ce proteja intrarea. Necesitatea ei a aparut dupa ridicarea incintei exterioare, fapt care a lasat poarta initiala retrasa de la noul aliniament. Barbacana avea doua niveluri, separate printr-un planseu de lemn din care au ramas doar grinzile de sustinere. Pe la parter se face accesul propriu-zis in cetate, iar etajul cu numeroase metereze, avea rol de aparare si flancare a incintelor. La etaj se ajungea din turnul portii, printr-o usa azi zidita.
   Camarile cele mai bine pastrate sunt adosate in interiorul zidului nordic, in partea dreapta a turnului portii. Ele sunt functionale si astazi, fiind adapostite sub un acoperis in doua ape ce urmeaza traseul incintei. Spre sud fata de turnul portii camarile sunt ruinate. Constructiile perimetrale aveau trei niveluri: parterul si etajul intai erau divizate in numeroase compartimente de locuit, iar etajul superior, continuu de-a lungul cununii zidului, avea functia de coridor de aparare. La acest nivel erau deschise cele mai multe metereze.
(dupa "Cetatea Calnic" de Marius Porumb si Ciprian Firea - Editura Academiei Romane 2007)